Ouderschapsverlof levert geen verwijtbaar, voor herstel vatbaar inkomensverlies op

13 mei 2018 | Evelien Geerings

Op 12 april 2018 heeft het gerechtshof ’s-Hertogenbosch geoordeeld dat de alimentatieverplichting geen belemmering vormt voor het opnemen van ouderschapsverlof, ook niet als het ouderschapsverlof gepaard gaat met een inkomensteruggang met een lagere alimentatie tot gevolg.

In de onderhavige zaak waren partijen in 2007 met elkaar gehuwd. Uit dit huwelijk zijn twee (nog minderjarige) kinderen geboren. De rechtbank heeft een co-ouderschapsregeling vastgesteld en bepaald dat de man een kinderalimentatie dient te voldoen van € 112,61 per maand.

In hoger beroep twistten partijen onder andere over de draagkracht van de man om alimentatie te voldoen. De vrouw was van mening dat er aan de zijde van de man sprake was van verwijtbaar en voor herstel vatbaar inkomensverlies vanwege het opnemen van ouderschapsverlof. De vrouw verzocht het gerechtshof daarom van een fictief inkomen aan de zijde van de man uit te gaan in plaats van zijn huidige (lagere) inkomen.

Het gerechtshof heeft de vrouw niet gevolgd in haar standpunt. Het gerechtshof heeft geoordeeld dat niet gebleken is dat de man het ouderschapsverlof heeft opgenomen met een ander doel dan waarvoor het bedoeld is, namelijk om meer voor de kinderen te kunnen zorgen. Gelet op artikel 1:247 lid 4 BW en de co-ouderschapsregeling kon de man niet worden verweten dat hij ouderschapsverlof heeft opgenomen. Van de man kon daarom ook niet worden gevergd dat hij weer meer zou gaan werken om zijn oude inkomen terug te krijgen. Het gerechtshof heeft de beschikking van de rechtbank vernietigd en de door de man te betalen kinderalimentatie vastgesteld op € 92 per maand.

Bron: Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 12 april 2018, ECLI:NL:GHSHE:2018:1543

Gerelateerde nieuws & achtergrondartikelen

13 december 2018

Indexeringspercentage alimentatie 2019

Evelien Geerings

Lees verder »
6 september 2018

DAG VAN DE SCHEIDING OP 14 SEPTEMBER 2018

Ghislaine van Kooten

Lees verder »
12 november 2017

Schenking onder uitsluitingsclausule

Evelien Geerings

Lees verder »
12 november 2017

Dag van het familierecht

Ghislaine van Kooten

Lees verder »

Bel me terug

Vul hiernaast uw naam en telefoonnummer in en klik op 'Bel mij terug'.
U wordt dan zo spoedig mogelijk door TRC Advocaten gebeld.